משפט שלמה לכפר קטן ?
הפוסט
כפר עג’ר – האם יתבצע משפט שלמה לכפר הקטן ?
לאחרונה הכפר עג’ר (בערבית נקרא רג’ר) עלה לכותרות בגלל יופיו והסיפור המרתק שמאחורי הכפר הזה.
לאור הסרת מגבלות הכניסה לכפר בחודש אוקטובר 2022, יצאנו לבקר בכפר עג’ר הנמצא בגליל העליון ומערבית ל”צומת הטנק”.
במילה אחת – הפתעה! בעוד מילה – מדהים !
כדי ללמוד ביסודיות על הכפר וההיסטוריה שלו, נעזרנו במדריך עדל, תושב המקום מורה במקצועו וכיום פנסיונר. הוא נולד בכפר כך שהוא מספר על ההיסטוריה של הכפר מארועים שהוא חווה על בשרו. בסבלנות, בתלהבות (עד דמעות) ובמקצועיות, עדל ערך לנו סיור יפה וממצה.
בעקרון תושבי עג’ר הם עלווים השייכים לסוריה. הבאלגן של סימון הגבול החל ממלחמת ששת הימים, שעל פי המפות שהיו לצה”ל הכפר עג’ר נמצא בתחום לבנון (נובע מהמפות של המנדט הבריטי ששלט בארץ לעומת המפות של המנדט הצרפתי ששלט בלבנון וסוריה).
במאי 2000 צה”ל נסוג מלבנון (כולל הכפר עג’ר) והאו”ם סימן את הגבול בין ישראל ללבנון שעובר וחוצה את הכפר לשניים: “הכפר הלבנוני” ו”הכפר הישראלי”. העקשנות של התושבים מנעה כניסת לבנוניים לכפר (בטענה שהם שייכים לסוריה – וזה נכון).
הכפר עג’ר הוא כפר קטן, הגובל בכפרים לבנוניים. המקומות האטרקטיביים נמצאים במרוכז במרכז הכפר. טיול רגלי בכפר תוביל אתכם לכל המקומות.
ההפתעה הגדולה שציפתה לנו היא שהכפר נקי ומטופח: גנים פורחים, פסלים, ובתים יפים נמצאים בכל מקום ואפילו שמות הרחובות בעברית וערבית. התושבים חייכנים ומסבירי פנים אשר מקבלים את האורחים בחום ובאהבה.
המקומות שבקרנו:
כיכרות – מטופחות עם פסלים יפים המביעים קשר משותף לנצרות, לאיסלם וליהדות.
הטיילת – נמצאת במרכז הכפר שממנה נשקף נוף פנורמי של כפר לבנוני סמוך, גדר המערכת, נחל החצבני, ומעיינות הווזאני.
“הגבול” – (היום קו וירטואלי) עובר באמצע הכפר ומחלק אותו ל”הכפר הלבנוני” ול”כפר הישראלי”
“גן השלום” – גן מטופח ויפה עם פרגולות בטון, פסלים פרחים ודשא. הגן מדגיש את האהבה והכמיהה של התושבים לשלום. תמצאו בו ארבעת סמלי הדתות: מנורת שבעת הקנים, הקוראן, מריה הקדושה וקבר יתרו.
מקלטים מעוצבים – מקלטים מעוצבים בצבעים ובאבני פספס, בצבעים ובציורי תמונות כדי שהילדים ירגישו בנוח להיכנס ולתפוס מחסה במקלט.
בתים – גדולים ויפים ובינהם בתים מהתקופה הסורית (בתי אבני בזלת עם טיט חום)
לסיום מוצלח של הביקור אכלנו במסעדה טובה, ולקינוח (לא לוותר) בקונדטוריה מדהימה של השף אחמד ח’טיב שהשתתף בתוכנית “הקינוח המושלם” בערוץ 12.
– כפר עג’רWaze
המדריך שלנו – עדל – 052-6505833
מסעדה טובה – ביסאן ע’ג’ר 050-7868489
קונדיטוריה – ממתקי אל ח’טיב – 052-2231287
הכפר עג’ר (בערבית מכונה “רג’ר”) השוכן מערבית לצומת הטנק הוא כפר עלווי יפה הנמצא בגבול ישראל לבנון. קשה לתאר אותו היום מבלי לנבור בהיסטוריה שלו.
היסטוריה
נתחיל במקור הבעיה – בשנות 1920-1923 נערך הסכם ניוקומב-פולה בין המנדט הצרפתי (ששלטו במדינות סוריה ולבנון) לבין המנדט הבריטי ששלט במדינת ישראל. ההסכם מגדיר את סימוניהגבולות בין המדינות האלו. מאחר והצרפתים שלטו על לבנון וסוריה הגבול בין לבנון וסוריה לא סומן בבירור, ובינהם הכפר עג’ר.
ב1960 סוריה פרסמה מפקד אוכלוסין שבו הכפר עג’ר נמצא בתחום סוריה (620 תושבים), והראיה תושבי עג’ר היו אזרחים סוריים לכל דבר (תושבי עג’ר יטענו שהאזרחות היא משנת 1932).
בשנת 1967 במלחמת ששת הימים בעת כיבוש רמת הגולן ובינהם הכפר עג’ר, לצה”ל היו מפות שהעידו שהכפר נמצא בתחום לבנון ולכן הם עזבו אותו (אחת הגרסאות). מבדיקת הטעות של צה”ל על מיקום הכפר, עולה שלצה”ל היו מפות של המנדט הבריטי ולא מפות מהמנדט הצרפתי.
משנת 1967 קיבל הכפר את חסות המדינה בעזרה ובפיתוח המקום.
בשנת 1981 סופח הכפר עג’ר במסגרת חוק רמת הגולן שחוקק בכנסת. יאמר לזכות תושבי הכפר שהם היחידים שנענו בחיוב לקבלת אזרחות ישראלית ובניגוד לרוב הדרוזי שיושב ברמת הגולן.
בשנת 2000 ישראל נסוגה מלבנון (לפי החלטת האו”ם) באופן חד צדדי (תקופת ראש הממשלה דאז אהוד ברק – על כך התושבים כועסים על ממשלת ישראל שהפקירה אותם לבדם בשטח) .
האו”ם החל בסימון הגבול בין ישראל ולבנון, אך לא קיבלה שיתוף פעולה מצד הממשלת לבנון ולכן האו”ם סימן את קו הגבול לפי הבנתו שבו הגבול בין לבנון לסוריה (שלפי חוק הסיפוח הוא שלנו) עובר במרכז הכפר ע’ג’ר – החלק הדרומי ישראל והצפוני לבנון (שמעורר חשש להשתלטות החיזבלה וסוחרי סמים).
משנת 2000 עד שנת 2022 הוצב מחסום צה”ל ולא התאפשר כניסת ישראלים לכפר ללא תאום עם צה”ל. בספטמבר 2022 במסגרת “הקו הכחול”יש כניסה חופשית של אזרחי ישראל לכפר עג’ר ללא כל הגבלה.
הכפר היום
לאור הסרת המגבלות בחודש אוקטובר יצאנו לבקר בכפר עג’ר.
במילה אחת – הפתעה! בעוד מילה – מהממם !
כדי ללמוד ביסודיות על הכפר וההיסטוריה שלו, נעזרנו במדריך עדל, תושב המקום מורה במקצועו וכיום פנסיונר. הוא גר בכפר כ-60 שנים כך שהוא מספר על ההיסטוריה של הכפר מראיה ומשמיעה. בסבלנות, התלהבות (עד דמעות) ובמקצועיות ערך לנו סיור יפה וממצא.
הכפר עג’ר הוא כפר קטן, המוקף בגבול וכפרים לבנוניים. המקומות האטרקטיביים נמצאים במרוכז במרכז הכפר. טיול רגלי בכפר תוביל אתכם לכל המקומות.
ההפתעה הגדולה שציפתה לנו היא שהכפר נקי ומטופח. גנים פורחים, פסלים, ובתים יפים נמצאים בכל מקום. התושבים חייכנים ומסבירי פנים הם מקבלים את האורחים בחום ובאהבה.
התחלנו את הטיול בארוחת בוקר בקפה נמרוד שבאגמון מרקט ומשם נסענו לכפר עג’ר.
לפניכם מסלול הטיול שבסופו עצרנו במסעדה טובה ולא עזבנו לפני שטעמנו את המתוקים הטעימים.
גן השלום
גן השלום הוא גן מטופח ויפה עם פרגולות בטון, פסלים פרחים ודשא.
הגן הוקם כדי להדגיש ולהביע את האהבה והכמיהה של התושבים לשלום.
יש דגש על ייצוג מכובד של מדינת ישראל והדתות, כמו: מנורת שבע הכנים, הקוראן, מריה הקדושה וקבר יתרו.
אזור -גליל עליון – הגולן
Waze -כפר עג’ר
התחלה – החניה ליד התצפית
עונות ביקור -כל השנה
רמת קושי –לכל המשפחה
כאמור הכפר נמצא בסמוך לגבול. העבר הרחוק והקרוב מלמד על הצורך בשימוש במקלטים.
בסיור בכפר ניתן לראות שהמקלטים מעוצבים בצבעים ובאבני פספס בצבעים ובציורי תמונות כדי שהילדים ירגישו בנוח להכינס ולתפוס מחסה במקלט. הנה לפנכם.
הגענו למרכז הכפר